„Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” – brzmią słowa prastarego polskiego przysłowia. Z pewnością każdy choć raz w życiu słyszał również, że to właśnie pierwszy posiłek dnia jest tym najważniejszym i należy zwrócić na niego szczególną uwagę. Przyjrzyjmy się zatem, co powinno zawierać śniadanie, które zaspokoi potrzeby każdego członka naszej rodziny.
W codziennym pośpiechu zapewne niejednokrotnie zdarzyło nam się najzwyczajniej pominąć śniadanie. Tymczasem eksperci żywieniowi są zgodni – brak pełnowartościowego pierwszego posiłku może mieć niezwykle niekorzystny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale również samopoczucie i w dalszej perspektywie wygląd zewnętrzny. Towarzyszący od rana głód będzie przyczyną m.in. zmniejszenia koncentracji czy nadmiernej drażliwości, które nie są pożądane przede wszystkim w zaciszu domowego ogniska, gdzie chcemy miło spędzać czas.
Dodatkowo istnieje duże ryzyko, że pomijanie śniadań poskutkuje wieczornym podjadaniem prowadzącym do późniejszych problemów z sylwetką. Jeśli więc zależy nam na uniknięciu wymienionych komplikacji i chcemy wieść szczęśliwe życie w gronie najbliższych, powinniśmy jak najszybciej przeprosić się ze śniadaniami i docenić ich często zbawienny wpływ na naszą codzienność.
Jakie powinno być dobre śniadanie? Przede wszystkim urozmaicone. Im większa różnorodność pokarmów, tym lepiej, a w tym celu warto sięgnąć po Piramidę Zdrowego Żywienia IŻŻ. Zawarte w niej informacje stanowią absolutną bazę, jeśli chodzi o przygotowywanie zdrowych i wartościowych posiłków dla całej rodziny. W naszym śniadaniu na pewno nie powinno zabraknąć witamin, składników mineralnych oraz węglowodanów, białka i tłuszczów.
A w jaki sposób dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników za pomocą pierwszego posiłku w ciągu dnia? Fundamentem piramidy są aktualnie węglowodany, które wyposażą nas w zastrzyk pozytywnej energii na całą dobę. Najlepsze ich źródło stanowią warzywa i owoce, ale z powodzeniem „pozyskiwać” można je także z produktów pełnoziarnistych, takich jak pieczywo razowe, kasze lub płatki.
Nieco wyżej w hierarchii stoją natomiast białka oraz tłuszcze (najlepiej roślinne). Doskonałym wyborem, by dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość białka będą wszelkiego rodzaju produkty mleczne – od jogurtów, przez twarogi, aż po samo mleko. Zdrowe tłuszcze znajdziemy z kolei w orzechach i nasionach oraz – rzecz jasna – w olejach roślinnych bogatych w kwasy omega-3 i omega-6. Dzięki tym ostatnim nasz umysł będzie pracował na pełnych obrotach od samego początku dnia. Niezwykle istotnym elementem zdrowego śniadania są również napoje – świetnie w tej roli sprawdzi się zarówno woda, jak i kawa bądź herbata.
Samo śniadanie to jeszcze nie koniec porannej konsumpcji – na około 3h po spożyciu pełnowartościowego posiłku koniecznie powinniśmy sięgnąć po drugie śniadanie. Okaże się ono kluczowe szczególnie w jadłospisie dzieci. Początki przygody z regularnymi śniadaniami mogą co prawda nie należeć do najłatwiejszych, ale z czasem nabierzemy nie lada wprawy i przekonamy się, że przygotowanie zdrowego posiłku wcale nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać.
Zdjęcie wyróżniające: Freepik