Wraz ze zmianą pory roku zmienia się również zapotrzebowanie energetyczne i poziom odporności organizmu wszystkich członków rodziny. Jak właściwie prowadzić dietę całej rodziny, aby wspomóc każdy organizm?
Obniżona temperatura na dworze powoduje, że organizm generuje większe zapotrzebowanie na ciepłe posiłki. Z tego powodu w jesiennej diecie dla całej rodziny nie powinno zabraknąć produktów, które pobudzają organizm, zwiększają jego temperaturę i przyspieszają metabolizm. W grupie tego typu produktów można znaleźć imbir, cebulę, fasolę, pietruszkę, por, mandarynki, maliny, winogrona, pszenne otręby, soczewicę czy orzechy włoskie.
W jesiennej diecie nie powinno zabraknąć ostrzejszych i bardziej intensywnych ziół oraz przypraw, takich jak bazylia, kardamon, cynamon, curry, ostra papryka, goździki czy koper. Ostrzejsze potrawy świetnie sprawdza się w przypadku dorosłych, jednak u dzieci i seniorów mogą podrażnić przełyk i negatywnie wpłynąć na funkcjonowanie układu pokarmowego, dlatego przygotowując posiłek dla całej rodziny, warto zwrócić uwagę na poziom ostrości dania.
Kluczowym elementem jesiennej diety jest także wspomaganie odporności każdego członka rodziny. U osób starszych oraz dzieci odporność systematycznie się zmniejsza lub dopiero się kształtuje, dlatego ich zapotrzebowanie na produkty, które wzmacniają pracę układu odpornościowego, jest zdecydowanie wyższe niż u dorosłych. Z tego względu w codziennej diecie nie powinno zabraknąć takich produktów, jak tłuste ryby, cytrusy, czerwona papryka, maliny, nabiał o niskiej zawartości tłuszczu, szpinak, jarmuż, brokuły, natka pietruszki, seler czy marchew.
Dodatkową pomocą w utrzymaniu prawidłowego poziomu odporności u wszystkich członków rodziny jest suplementacja witamin, na przykład za pomocą specjalnych, syntetycznych produktów zawierających cały zestaw minerałów i składników odżywczych.
Latem dobre samopoczucie i dodatkową energię zapewnia organizmowi światło słoneczne, które korzystnie wpływa na produkcję serotoniny. W czasie jesieni czy zimy dostęp do światła słonecznego jest znacznie ograniczony, dlatego należy wspomagać organizm innymi sposobami.
Pomocne mogą okazać się węglowodany, które stymulują pracę całego organizmu i dodają mu energii do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku dzieci zapotrzebowanie na węglowodany jest znacznie wyższe niż u dorosłych czy seniorów, jednak rodziny aktywne fizycznie powinny równomiernie dbać o uzupełnianie dodatkowej energii.
W tym celu najlepiej sprawdzają się pełnowartościowe posiłki i przekąski na bazie orzechów, suszonych owoców, bakalii, kakao, miodu, bananów lub płatków owsianych. Codzienny jadłospis można także poszerzyć o kofeinę zawartą w zielonej herbacie, yerba mate czy kawie zbożowej.
Eksperci podkreślają również, że w dostarczaniu energii wsparciem są zdrowe słodycze. Owsiane ciasteczka, pełnoziarniste płatki z dodatkiem ulubionych owoców i miodu, domowy budyń czy deser na bazie jogurtu greckiego to przekąski, które dostarczają organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych za jednym razem.
Zdjęcie główne: Pixabay/pexels.com