Co jeść w chorobie Hashimoto i niedoczynności tarczycy
Odżywianie
Potrzebujesz ok. 5 min. aby przeczytać ten wpis

Co jeść w chorobie Hashimoto i niedoczynności tarczycy

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Hashimoto to przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. Ta choroba powoduje, że organizm wytwarza zbyt wiele przeciwciał przeciwko antygenom tarczycy. 

Podczas choroby wydzielanie hormonów jest trwale i komórki tarczycy ulegają uszkodzeniu, niedoczynność tarczycy trwa całe życie. Tarczyca produkuje hormony – trijodotyroninę T3 tyroksynę T4, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania tego i prawidłowego funkcjonowania wszystkich tkanek. Odpowiedni poziom jest bardzo ważny, ponieważ zdrowie ma wpływ na jakość życia. Dobrze skomponowana dieta jest ważnym elementem dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Dostarczając produkty niezbędne do produkcji hormonów przez tarczycę oraz unikając produktów spożywczych wpływają negatywnie na proces zapalny tarczycy.

Przeczytaj więcej tutaj: https://www.lightbox.pl/blog/dieta-w-chorobie-hashimoto-i-niedoczynnosci-tarczycy

Jakie są ogólne założenia diety dla hashimoto i niedoczynności tarczycy

Należy zadbać o prawidłowe nawodnienie organizmu, na poziomie 2 litrów dziennie. Zaleca się wodę, herbaty owocowe i zielone herbaty. Kaloryczność diety powinna być dobrana od odpowiedniej masy odpowiedniej oraz powinna być dopasowana do stylu życia, oraz aktywności Tempo spoczynkowej przemiany materii jest odczytem od hormonów tarczycy, wiele osób z Hashimoto boryka się z otyłością. Powinieneś jeść pokarmy bogate w zdrowe białko, tłuszcze bogate w Omega 3 i węglowodany o niskim indeksie glikemicznym. Żywność wysoko przetworzoną należy wyłączyć z diety, gotowe ciasta, napoje słodzone, słodycze, płatki śniadaniowe, gotowe dania w proszku, fast food i inne. Żywność musi składać się wyłącznie z produktów naturalnych znanych, możliwie najmniej przetworzonych, sezonowych i świeżych. Należy spożywać 3 do 5 posiłków dziennie, w regularnych odstępach czasu, a ostatni posiłek należy spożywać na kilka godzin przed snem. Chodzi o utrzymanie prawidłowego tempa metabolizmu. Dietę należy dobierać indywidualnie dla każdego. Należy również wziąć pod uwagę współistniejące schorzenia, w tym nietolerancje pokarmowe i potwierdzone alergie. Większość osób zapadających na tę chorobę ma w większości badań nietolerancję pokarmową.

Hashimoto – co jest kluczowe dla tej choroby?

1. Białko

W diecie osób z Hashimoto zaleca się zwiększenie zawartości białka w diecie, co może przyspieszyć metabolizm. Ponadto aminokwas tyroksyna, który jest jednym z białek, jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy. Ryby, drób i mięso to dobre źródła białka. Ze względu na kazeinę, która ma silne działanie uczulające, mleko i jej produkty nie powinny być spożywane przez osoby z Hashimoto.

Należy je zastąpić mlekiem roślinnym: kokosowym lub migdałowym.

2. Węglowodany

U osób z Hashimoto zaleca się zmniejszenie ilości spożywanych węglowodanów oraz spożywanie produktów bogatych w węglowodany złożone w składniki mineralne w błonniku.

Należy wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym.

3.  Gluten

Ze względu na potwierdzenie związku glutenu z chorobami autoimmunologicznymi zaleca się wykluczenie owsa, jęczmienia, żyta i pszenicy oraz innych produktów, które mogą zawierać te zboża i ich

Stosowanie diety bezglutenowej może wyłączyć proces autoimmunologiczny w tarczycy.

4. Tłuszcze

Każdemu cierpiącemu na Hashimoto zaleca się zwiększone spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega, są tutaj bardzo ważne, ponieważ wpływają na przetwarzanie hormonów tarczycy w wątrobie. Kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają tłumić procesy zachodzące w organizmie. Źródłem tych kwasów są: tłuszcz z ryb morskich, olej z ogórecznika, olej z wiesiołka dwuletniego, nasiona lnu i olej lniany.

6. Selen

Selen odgrywa rolę w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. Niedobór może prowadzić do zmian w tkance tarczycy. Selen wpływa również na funkcjonowanie układu odpornościowego organizmu.

Jego najbogatszym źródłem są warzywa i mięso, ryby i owoce oraz orzechy brazylijskie.

7. Cynk

Działa przeciwzapalnie, uczestniczy w metabolizmie węglowodanów i białek, bierze udział w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Niedobór prowadzi do obniżenia poziomu hormonów i T3 oraz tempa metabolizmu. Źródłami cynku są: chleb pełnoziarnisty, mięso, rośliny strączkowe, pestki dyni, kiełki, kasza gryczana i jajka.

8. Witamina B12

W diecie osób chorych należy uwzględnić optymalną ilość tej witaminy. Jej niedobór często występuje u pacjentów i prowadzi do niedokrwistości złośliwej. Źródłem są produkty zwierzęce, w tym mleko, jaja, mięso królicze, cielęcina, wątroba wołowa, mięso i ryby.

9. Witamina D

Niedobór występuje u ok. 80% pacjentów i mają udowodnioną rolę w rozwoju chorób tarczycy. Witamina D reguluje układ odpornościowy każdego organizmu. Niedobór zwiększa ryzyko chorób wspólnych dla Hashimoto. Źródłami witaminy D są: masło, żółtko, tłuste ryby morskie i tran.

10. Błonnik pokarmowy

Reguluje perystaltykę przewodu pokarmowego, zwiększa objętość stolca oraz usprawnia częstotliwość wypróżnień. Błonnik pokarmowy jest szczególnie ważny, ponieważ osoby z niedoczynnością tarczycy często cierpią na zaparcia. Bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego są suszone i świeże owoce, surowe warzywa oraz pełnoziarniste produkty zbożowe np. pieczywo, makarony, kasze.

Fot.: materiał prasowy Klienta

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Wyposażenie do gry w siatkonogę
Wyposażenie do gry w siatkonogę
Siatkonoga staje się coraz bardziej popularna i stanowi ciekawy i pożyteczny element treningu piłkarskiego oraz świetną rozrywkę. W samej dyscyplinie istotny jest sprzęt jakiego używamy. W co należy się wyposażyć przy grze w siatkonogę?
Zastosowanie słodkiego nektaru – korzyści zdrowotne i kulinaria z wykorzystaniem miodu z kwiatów akacji
Zastosowanie słodkiego nektaru – korzyści zdrowotne i kulinaria z wykorzystaniem miodu z kwiatów akacji
Odkryj niewykorzystany potencjał miodu akacjowego! Przeanalizuj jego korzyści dla zdrowia i unikalne zastosowania kuchenne. Sprawdź, jak ten naturalny nektar może wzbogacić twoją codzienną dietę!
Rodzinny nocleg pod chmurką. Jaki namiot sprawdzi się najlepiej?
Rodzinny nocleg pod chmurką. Jaki namiot sprawdzi się najlepiej?
Planujesz wyjazd pod namiot z całą rodziną i zastanawiasz się, jak wszystko zorganizować? Przeczytaj i dowiedz się, jaki namiot rodzinny będzie idealnym wyborem!
Ostatnie wpisy