Wczesne warzywa to jeden z największych przysmaków wiosennej kuchni. Sprawdź, jakie są korzyści z włączenia ich do diety najmłodszych członków rodziny!
Produkty pojawiające się po raz pierwszy w sezonie to prawdziwy kąsek dla smakoszy świeżych warzyw. Ich smak jest nieporównywalny do standardowych, a potrawy z nich wykonane smakują lepiej niż zazwyczaj. Dodatkowo sezonowe produkty dostarczają niezbędnych witamin, minerałów i składników odżywczych, których niedobory mogły wystąpić przez zimę.
Do grupy nowalijek zalicza się m.in. rzodkiewka, sałata, szczypiorek, pomidory, młoda marchewka, rzeżucha, nać pietruszki oraz cebula dymka. Hodowane w warunkach szklarniowych warzywa mogą tracić swoje cenne składniki, dlatego przed zakupem warto sprawdzić u sprzedawcy, czy pochodzą z naturalnego gruntu, czy były naświetlane pod sztucznym oświetleniem i przy użyciu intensywnych nawozów. Ta kwestia jest szczególnie istotna, jeśli nowalijki mają być spożywane przez dzieci.
Zdaniem ekspertów młode warzywa są zbliżone w właściwościach do tych uprawianych na polach. Różnice mogą występować w zawartości witaminy C oraz bioflawonoidów, co jest wynikiem ograniczonego dostępu do światła słonecznego. Bardziej widoczne zmiany zachodzą w smaku i zapachu warzyw, ponieważ w nowalijkach znajduje się mniej cukrów i substancji zapachowych. Fakt ten również wynika z mniejszego nasłonecznienia produktów.
Do wartościowych składników nowalijek można zaliczyć dużą dawkę błonnika pokarmowego (szczególnie w rzodkiewce), kwasu foliowego, witaminy A, C oraz D, przeciwutleniacze, beta-karoten, kwercetyny oraz żelazo. Warto także dodać, że większość wiosennych warzyw jest niskokaloryczna, dlatego świetnie sprawdzi się jako element diety odchudzającej. Równie skuteczne działanie nowalijek można zauważyć w znaczącej poprawie funkcjonowania organizmu dziecka.
Zawarte w produktach składniki odżywcze pomagają młodemu organizmowi w prawidłowym funkcjonowaniu, wzmocnieniu odporności oraz dostarczają mu niezbędnych witamin i mikroelementów. Dziecko podczas aktywności fizycznej traci dużo energii oraz odżywczych składników, dlatego należy je uzupełniać w diecie. Dzięki włączeniu do jadłospisu nowalijek mały człowiek ma szansę otrzymać niezbędną dawkę minerałów, a także wzmocnić aktywny organizm i przyspieszyć proces jego regeneracji po wysiłku.
Spożywanie wiosennych warzyw usprawnia proces trawienny, przyspiesza metabolizm, poprawia pracę nerek ze względu na swoje działanie moczopędne, zapobiega zakażeniom, obniża ciśnienie krwi, oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn, wzmacnia budowę kości oraz elastyczność stawów, a także usuwa nadmiar wody z organizmu. Nowalijki mają pozytywny wpływ na młody organizm również poprzez poprawę pracy układu odpornościowego, co w przypadku dzieci może mieć szczególnie duże znaczenie.
Eksperci zalecają włączenie sezonowych warzyw do diety dziecka dopiero po ukończeniu 3. roku życia. Wcześniej sztuczne substancje używane do nawożenia nowalijek mogą być szkodliwe dla organizmu dziecka. Ta sama zasada obowiązuje także kobiety ciężarne oraz karmiące piersią.
Przed podaniem surowych nowalijek należy koniecznie pamiętać o ich prawidłowym umyciu i przygotowaniu. W przypadku wczesnych warzyw odpowiedni sposób umycia produktów polega na wyczyszczeniu ich przez kilka minut pod letnią woda, a następnie wymoczeniu ich w zimnej wodzie z sokiem z cytryny. Taki sposób powinien pomóc w pozbyciu się większości sztucznych substancji oraz dokładnym oczyszczeniu warzyw z piasku.
Jeśli zakupione warzywa nie pochodzą z ekologicznych upraw, warto poddać je obróbce termicznej, na przykład gotując z nich lekką wiosenną zupę warzywną czy przygotowując koktajl.
Zdjęcie wyróżniające: Freepik