Rola kwasów Omega w rodzinnym jadłospisie
Odżywianie
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Rola kwasów Omega w rodzinnym jadłospisie

Kwasy tłuszczowe Omega-3, Omega-6 oraz Omega-9 są określane mianem „zdrowych tłuszczy”, które są konieczne do prawidłowej pracy organizmu. W przeciwieństwie do niezdrowych tłuszczy nasyconych, charakteryzują się niezwykle pozytywnym działaniem. Chronią układ nerwowy i serce, regulują ciśnienie tętnicze, wpływają na odporność organizmu oraz w pozytywny sposób oddziałują na wzrok. Niestety, nie jesteśmy w stanie sami ich wytworzyć. Co jeszcze warto wiedzieć na ich temat?

Kwasy Omega-3

Do kategorii, jaką są kwasy Omega-3 zaliczają się między innymi: ALA (kwas alfa linolenowy; to silny oksydant, który skutecznie spowalnia proces starzenia się organizmu), EPA (kwas eikozapentaenowy; odgrywa kluczową rolę, jeżeli chodzi o pracę układu sercowo-naczyniowego) i DHA (kwas dokozaheksaenowy; składnik budulcowy tkanki nerwowej; odgrywa szczególnie istotną rolę podczas życia płodowego i we wczesnym dzieciństwie).

Jakie funkcje pełnią kwasy Omega-3? Normalizują ciśnienie, działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo, redukują stężenie trójglicerydów we krwi, hamując ich syntezę w jelitach i wątrobie, chronią przed otyłością, hamują rozwój choroby wieńcowej i choroby niedokrwiennej serca, wpływają korzystnie na skórę, mają działanie przeciwdepresyjne, chronią przed wadami wzroku i zwyrodnieniem plamki żółtej, działają przeciwmiażdżycowo, mają działanie przeciwalergiczne oraz wspomagają pracę mózgu, poprawiając jego ukrwienie i chroniąc przed demencją.

Właściwa podaż kwasów Omega-3 jest kluczowa już na etapie życia płodowego i w pierwszych latach życia dziecka. Ich niedobór w czasie ciąży może skutkować różnymi zaburzeniami w układzie nerwowym, retinopatią noworodkową czy przedwczesnym porodem. Niezwykle ważna jest rola kwasów Omega-3 we wspieraniu dziecięcej odporności. Zawarty w nich EPA skutecznie hamuje proces powstawania substancji prozapalnych, chroniąc dziecięcy organizm przed różnego rodzaju chorobami.

U osób dorosłych niedobór kwasów Omega-3 skutkować może depresją, napadami agresji oraz problemami z koncentracją i pamięcią. O ich przyjmowaniu pamiętać powinni w szczególności diabetycy, palacze, osoby otyłe oraz z nadciśnieniem.

Dobrymi źródłami kwasów Omega-3 są między innymi: tłuste ryby morskie, takie jak śledź, łosoś, makrela, pstrąg czy tuńczyk, orzechy włoskie, migdały, olej lniany, rzepakowy, sojowy arachidowy, z orzechów włoskich oraz z zarodków pszennych.

Kwasy tłuszczowe Omega-6

Kluczowymi dla ludzkiego organizmu kwasami Omega-6 są: LA (kwas linolowy; to silny antyoksydant, który chroni przed otyłością, hamuje rozwój nowotworów i zabezpiecza przed powstawaniem powikłań w przypadku cukrzycy), GLA (kwas gamma-linolenowy; w korzystny sposób wpływa on na kondycję skóry) oraz ARA (kwas arachidonowy; jest on budulcem błon komórkowych i wpływa na regulację kurczliwości naczyń krwionośnych).

Kwasy Omega-6 mają właściwości przeciwzapalne, stabilizują ciśnienie tętnicze, mocno redukują poziom złego cholesterolu, chronią przed udarem mózgu i zawałem serca, łagodzą objawy chorób autoimmunologicznych, wspomagają leczenie neuropatii cukrzycowej oraz pomagają utrzymać włosy, skórę i paznokcie w dobrej kondycji.

Najlepszymi źródłami kwasów Omega-6 są: olej słonecznikowy, kokosowy, arachidowy, rzepakowy, sojowy, kukurydziany oraz z pestek winogron, oliwa, awokado, migdały, sezam, orzechy ziemne.

Kwasy Omega-9

Omega-9 jest kwasem jednonienasyconym. Do NNKT jest on zaliczany warunkowo, co związane jest z tym, że nasz organizm jest w stanie go samodzielnie syntetyzować – pod warunkiem odpowiednio wysokiej podaży kwasów Omega-3 i Omega-6.

Kwasy Omega-9 redukują poziom złego cholesterolu i podnoszą dobrego, redukują poziom trójglicerydów oraz spowalniają proces starzenia się skóry. Głównymi ich źródłami są: siemię lniane, migdały, awokado, pistacje, orzechy ziemne, olej rzepakowy, słonecznikowy, z orzechów ziemnych, migdałów i awokado.

Foto wyróżniające: Pixabay

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Auta elektryczne dla maluchów – czy to dobry pomysł na urodzinowy prezent?
Auta elektryczne dla maluchów – czy to dobry pomysł na urodzinowy prezent?
W momencie kiedy zbliżają się urodziny pociechy, rodzice z pewnością chcą dołożyć wszelkich starań do tego, by dzień ten był wyjątkowy i niezapomniany.
Owoce sezonowe – bogactwo witamin dla całej rodziny
Owoce sezonowe – bogactwo witamin dla całej rodziny
Dowiedz się, dlaczego do codziennej diety całej rodziny warto włączyć agrest, truskawki, winogrona, arbuza, czereśnie oraz poziomki!
Jak senior w wodzie – o znaczeniu zajęć na pływalni dla osób starszych
Jak senior w wodzie – o znaczeniu zajęć na pływalni dla osób starszych
Wraz z wiekiem często tracimy dawne, niespożyte pokłady energii, a nawet wigor. Procesu starzenia nie da się co prawda zatrzymać […]
Tagi
Ostatnie wpisy