Dieta wzmacniająca odporność i dostarczająca dużej ilości witamin, a także niezbędnych składników odżywczych to podstawa w czasie trwania pandemii.
Wszystkie długoterminowe produkty można zakupić podczas cotygodniowych, dużych zakupów. Na liście powinny znaleźć się produkty, które mają długi termin ważności – konserwy, makarony, ryż, mrożonki, środki czyszczące, mięso, słodycze, warzywa w puszkach, mąka, czy nabiał. Dzięki regularnym, dużym zakup znacznie zmniejsza się częstotliwość wychodzenia z domu, a tym samym ryzyko zarażenia się koronawirusem jest mniejsze. Co więcej, większe zakupy realizowane raz w tygodniu to także oszczędność czasu. Codzienne zakupy należy ograniczyć tylko zaopatrzenia się w pieczywo oraz świeże owoce i warzywa.
Czas spędzony w rodzinnym gronie podczas wspólnych posiłków to jeden z najbardziej scalających momentów. Członkowie rodziny mają okazję opowiedzieć sobie wzajemne wydarzenia z całego dnia, zbliżyć się do siebie i wspólnie przejść przez wszystkie trudy związane ze zdalną nauką i pracą. Stały harmonogram jedzenia śniadania, obiadu oraz kolacji pozwala stworzyć odpowiedni dla każdego z domowników plan dnia i usystematyzować życie podczas ciągłego przebywania w domu. Wspólne posiłki ułatwiają także realizację i sprawiedliwy podział domowych obowiązków, takich jak zmywanie naczyń, gotowanie, czy nakrywanie do stołu. Okres, w którym każdy z członków rodziny wracał do domu o różnych porach dnia, sprawiał, że nie było okazji do wspólnego dzielenia codzienności, dlatego warto wykorzystać czas kwarantanny i pracy zdalnej, by wygospodarować każdego dnia moment na wspólny obiad.
Planując menu dla całej rodziny, warto zwrócić uwagę na produkty, których używa się do przygotowania posiłków. W prawidłowej diecie wzmacniającej odporność powinny znaleźć się świeże warzywa i owoce, które dostarczają witamin i składników odżywczych, chude mięso bogate w białko oraz mikroelementy, takie jak magnez czy wapń, wspierające pracę organizmu i wspomagające rozwój organizmu dziecka. Do diety warto włączyć także nabiał, przede wszystkim produkty powstałe w wyniku fermentacji, na przykład maślanki czy kefiry, które zawierają w sobie bakterie probiotyczne, wzmacniające układ odpornościowy i wspierające prawidłowe funkcjonowanie procesów trawiennych.
Czas epidemii to dobry moment na korzystanie z suplementów diety i pełnowartościowych substancji, dzięki którym w łatwy i szybki sposób można dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych pomagających utrzymać organizm w dobrej kondycji. Układając dietę dla całej rodziny, należy też pamiętać o odpowiednim nawadnianiu organizmu. Oprócz wody warto pić soki owocowo-warzywne z dobrym składem. Słone, niezdrowe przekąski można zamienić na zdrowsze rozwiązania, na przykład ulubione orzechy, nasiona roślin, czy suszone owoce. Zamiast tradycyjnych słodyczy zakupionych w sklepie, można znaleźć alternatywne przepisy na domowe łakocie, które będą nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe.
Kwarantanna spędzona w domu ułatwia eksperymentowanie w kuchni, dlatego w wolnej chwili warto sięgnąć po nowe przepisy i testować nowe potrawy. Liczne inspiracje można znaleźć u popularnych blogerów kulinarnych, w telewizyjnych programach o gotowaniu lub w tradycyjnych książkach kucharskich. Dbając o zdrową dietę całej rodziny, można czerpać inspiracje z różnych kuchni świata.
Zdjęcie wyróżniające: Freepik