Artykuł sponsorowany
Wiosna i lato to, wydawałoby się, koniec sezonu przeziębień. Ciepła pogoda ma jednak swoje pułapki – przede wszystkim wiosna bywa kapryśna i wyjście w zbyt lekkim stroju może skończyć się porządnym przemarznięciem. Poza tym lato to czas kąpieli w jeziorach i morzach, a przy mokrych włosach wystarczy nawet słaby wiatr, żeby odporność została wystawiona na próbę. Jak zatem wzmacniać odporność swojej rodziny przez cały rok? Poznaj nasze sposoby!
Lato rozpieszcza nas bogactwem świeżych warzyw oraz owoców. Bogata w nie dieta dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych witamin i minerałów, przez co naturalnie podnosi się odporność. Warzywa i owoce sezonowe, takie jak papryka, pomidory, brokuły, truskawki lub czarna porzeczka, zawierają niezwykle dużo witaminy C, która jest niezbędna do wspierania odporności. Oczywiście najwięcej kwasu askorbinowego ma w sobie cytryna, jednak sezon na cytrusy panuje jesienią i zimą, więc cytryny nie będą tak smaczne i zdrowe, jak na przykład w listopadzie. Żeby wspierać odporność nawet w upały, można przygotować dla całej rodziny lemoniadę słodzoną miodem. Miód działa bowiem bakteriobójczo, wspiera odporność oraz łagodzi ból gardła. Tak więc cytrusy i miód można wykorzystać nie tylko do rozgrzewających zimowych naparów, lecz także do orzeźwiającej lemoniady.
Zioła, podobnie jak miód mają udowodnione działanie wspomagające leczenie oraz wzmacniające odporność. Napar z dzikiej róży lub hibiskusa bogaty jest w witaminę C, z kolei żeń szeń zwiększa dotlenienie komórek ciała i wspomaga organizm w okresie rekonwalescencji. Innym niezwykle cennym składnikiem naturalnym jest cordyceps, który ma właściwości wirusobójcze, łagodzi przebieg różnych infekcji oraz stanów zapalnych i zwalcza wolne rodniki, dzięki czemu zmniejsza ryzyko występowania nowotworów. Napar z bazylii pomaga w zwalczaniu kataru i wspomaga organizm w czasie walki z infekcją, z kolei rumianek jest słynny z właściwości łagodzących stany zapalne.
Zioła oraz naturalne, ziołowe suplementy diety to świetne rozwiązanie na stłumienie i pokonanie kiełkującej dopiero infekcji. Duża dawka witaminy C oraz bakteriobójczych składników może wyleczyć nas, jeszcze zanim tak naprawdę zachorujemy.
Superfoods, czyli żywność zawierająca niezwykle duże ilości wartościowych składników w małej objętości to bardzo popularny żywieniowy trend ostatnich lat. Nic dziwnego, jagody goji czy nasiona chia są pyszne i zawierają mnóstwo potrzebnych organizmowi mikro i makroelementów oraz witamin, które wspomagają jego funkcjonowanie. Takie dodatki do diety są lepsze niż jakakolwiek tabletka, ponieważ pochodzą prosto z natury. Jednym z superfoods jest spirulina w proszku, którą można dodawać do owsianki, koktajlu czy nawet herbaty. To substancja bogata w chlorofil, którą pozyskuje się z alg morskich. Wspomaga ona układ odpornościowy, poprawia dotlenienie komórek ciała oraz wspaniale oczyszcza skórę. Jest zalecana zwłaszcza przy diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej z uwagi na niezwykle wysoką zawartość białka i żelaza.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Dbanie o zdrowie i wspieranie odporności jest ważne o każdej porze roku, nawet w te ciepłe miesiące nie możemy zapominać o zdrowej diecie i suplementacji niezbędnych składników. By spędzić urlop na plaży, a nie pod kołdrą, należy zapewnić zarówno sobie, jak i całej rodzinie dostęp do witamin i substancji wspomagających odporność. Na szczęście jest jedna witamina, której suplementować latem nie trzeba – znacząco podnosząca odporność witamina D3 naturalnie wytwarza się w naszym organizmie pod wpływem kontaktu ze światłem słonecznym. Lato dostarcza nam bardzo wielu narzędzi do tego, by wspierać swoje zdrowie. Korzystajmy z tego!
Foto wyróżniające: Freepik