Antybiotyki pomagają w szybkim zwalczaniu chorób, jednak nie zawsze są jedyną skuteczną metodą. Przed sięgnięciem po syntetyczne leki warto wypróbować naturalne metody.
Przeprowadzone badania i testy wykazały, że czosnek działa skuteczniej niż penicylina i walczy z patogenami w organizmie. Warzywo jest stosowane w domowej medycynie od pokoleń, a jego właściwości pomagają nie tylko leczyć objawy, ale także zapobiegać rozwojowi choroby. Zawarta w czosnku allicyna ma silne działanie bakteriobójcze, dlatego niszczy drobnoustroje, bakterie, gronkowce czy paciorkowce. Składniki odżywcze najlepiej uwalniają się w surowym produkcie w postaci całych kawałków lub startej masy. Dla wzmocnienia odporności i ochrony przed sezonowymi chorobami, na przykład grypą czy przeziębieniem można jeść każdego dnia 2 ząbki czosnku.
W skład jednego z najpopularniejszych warzyw wchodzi bakteriobójcza allicyna. Dodatkowo cebula zawiera fitoncydy, które niszczą strukturę wirusów, pobudzają krążenie krwi, mają działanie moczopędne, pobudzają apetyt, a także regulują poziom glukozy w organizmie. Cebula pomaga w leczeniu problemów oddechowych, udrożnieniu zapchanych dróg, utrudniających swobodne nabieranie powietrza, zmniejsza kaszel, obniża gorączkę i skutecznie niweluje dolegliwości przeziębienia. Jedną z najpopularniejszych form spożywania cebuli w celach medycznych jest przygotowywanie z niej specjalnego syropu. Sok z warzywa w połączeniu z miodem i cytryną, to idealna metoda na sezonowe dolegliwości.
Cytrusy stanowią bogate źródło witaminy C i B, potasu oraz beta-karotenu, które wpływają na wzmocnienie układu odpornościowego. Grejpfrut obniża poziom cholesterolu, wspomaga pracę serca i reguluje ciśnienie. Opublikowane w 2002 roku badania wykazały, że wyciąg z pestek owocu skutecznie zabija większość bakterii. Podczas eksperymentu płyn zwalczył kilkadziesiąt testowanych patogenów wszczepionych do organizmu. Dla utrzymania odporności i wzmocnienia organizmu warto jeść pół grejpfruta dziennie.
Popularna przyprawa posiada wiele leczniczych właściwości, w tym grzybobójcze, bakteriobójcze, a także przeciwpasożytnicze. Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Georgetown udowodnili, że olejek z zioła zwalcza grzyby oraz bakterie równie skutecznie jak antybiotyki. Jego działanie jest porównywalne do streptomycyny, penicyliny i wankomycyny. Podobnie jak antybiotyki, olejek z oregano negatywnie wpływa na pracę jelit i może prowadzić do ich wyjałowienia, dlatego regularnie biorąc lek, należy przyjmować dokładnie określone na opakowaniu ilości. Standardowa, codzienna dawka wynosi około 10 kropli olejku.
Kolejna przyprawa, której działanie świetnie sprawdza się w leczeniu różnych dolegliwości. Ostryż długi wspomaga układ trawienny, zwiększa wydzielanie żółci, pomaga w rozkurczaniu mięśni i zwiększa odporność organizmu. Największym efektem stosowania kurkumy jest jej działanie przeciwnowotworowe. Badacze z amerykańskiego Uniwersytetu Houston w Teksasie udowodnili, że zawarty w przyprawie aktywny związek kurkumina odpowiada za zabijanie komórek nowotworowych. Według naukowców kurkuma powstrzymuje rozwój raka sutka, jelita grubego, żołądka, wątroby, jajników, a nawet białaczki.
W skład żurawiny wchodzą proantocyjanidy oraz kwas hipurowy, które mają działanie przeciwgrzybiczne i bakteriobójcze. Owoc jest szczególnie przydatny w leczeniu chorób układu moczowego, wywołanych przez bakterie E. coli. Żurawina odpowiada za wypłukiwanie bakterii z dróg moczowych, zapobiega wystąpieniu kolejnych infekcji i przyspiesza proces odnowy. Zawarta w żurawinie fruktoza zapobiega również przywieraniu bakterii do komórek, co jest pomocne w zwalczaniu i ochronie przed chorobami dziąseł lub próchnicy. Produkt można spożywać w formie świeżych owoców, kompotów, syropów, ekstraktów czy konfitur.
Foto wyróżniające: Freepik