Poziom oraz sprawność układu odpornościowego zmienia się wraz wiekiem. Początkowo ma tendencję wzrostową, jednak u osób starszych znacznie spada.
Układ immunologiczny zaczyna się tworzyć już w okresie prenatalnym. Co więcej, płód uzyskuje odpowiednie przeciwciała ochraniające go w pierwszych dnia życia od matki. Po porodzie organizm noworodka broni się przed atakami wirusów czy bakterii wrodzoną odpornością. Jej wydajność, efektywność i siła zwiększa się dzięki pierwszemu mleku matki (tzw. siarze). Jego odżywcze składniki wzmacniają pracę układu immunologicznego, dostarczają młodemu organizmowi niezbędnych minerałów oraz mikroelemntów, w tym komórek układu odpornościowego, których stężenie jest znacznie wyższe, niż w dojrzałym mleku.
Dziecko wraz z siarą otrzymuje prolaktynę, laktoferynę, immunoglobuliny oraz czynniki wzrostu. Obecne w pokarmie przeciwciała IgA są odporne na działanie enzymów trawiennych oraz pH soków żołądkowych, dlatego bez problemu docierają do jelit, w których osiadają w śluzówce. Dzięki temu w organizmie niemowlaka powstaje ochronna warstwa, która walczy z patogenami i alergenami.
Po ukończeniu 12. miesiąca życia organizm dziecka uzyskuje zdolność samodzielnego wytwarzania dużej ilości przeciwciał. Od tego momentu wzmacnia się odporność malucha. Jest ona jednak niewystarczająca w stosunku do bodźców, bakterii oraz wirusów, na jakie jest narażone dziecko. Najbardziej znaczącym momentem jest rozpoczęcie przedszkola. To wówczas dziecko ma kontakt z innymi, łatwo się zaraza i łapie dużo infekcji. Według statystyk dziecko w czasie roku w okresie przedszkolnym może chorować nawet do 10 razy.
W tym okresie układ immunologiczny wciąż się rozwija, a każda przebyta infekcja wytwarza nowe przeciwciała i wzmacnia prace układu opornościowego. Sposobem na zapobieganie czy zmniejszenie potencjalnej liczby infekcji jest regularne szczepienie dziecka, aż do wieku nastoletniego. Dodatkowo warto również zadbać o pełnowartościową dietę bogatą w witaminy, minerały i składniki odżywcze, aktywność fizyczną, zdrowy sen, ubiór dostosowany do bieżącej pogody oraz zmniejszenie czynników wywołujących stres u dziecka.
Pełna odporność wykształca się około 20. roku życia. Oznacza to, że dopiero osoby dorosłe są w pełni chronione przez przeciwciała znajdujące się w ich organizmach. W tym okresie jedynymi aktywnościami, które mogą wzmocnić i podtrzymać dobry poziom odporności, jest prowadzenie zdrowego trybu życia. Podstawą jest zbilansowana dieta, bogata w warzywa, owoce, nabiał, ryby oraz białko. Składniki te wspomagają pracę całego organizmu i chronią go przed niechcianymi infekcjami. Zwracając uwagę na sposób żywienia należy także pamiętać o zminimalizowaniu jedzenia żywności w wysoko przetworzonej.
Dodatkowo należy zadbać o systematyczną aktywność fizyczną, która dotlenia mózg oraz poprawia funkcje życiowe, prawidłową ilość snu, wyznaczyć czas na odpoczynek, który pomoże zredukować stres i zmniejszyć poziom kortyzolu, a także zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.
Nadwyrężony organizm seniorów charakteryzuje się znaczącym osłabieniem pracy układu immunologicznego i zmniejszeniem odporności. Na poziom ochrony organizmu osoby w podeszłym wieku wpływają przebyte przez całe życie infekcje, prowadzony styl życia, ogólny stan zdrowia i stres towarzyszący im na co dzień.
Istotnym aspektem odporności seniorów jest także fakt, że między 50. a 60. rokiem życia zanika grasica, odpowiadając za produkcję limfocytów. W związku z tym zjawiskiem zmniejsza się bariera ochronna organizmu, który jest w tym czasie szczególnie narażony na patogeny, wirusy, bakterie, a zwłaszcza rozwój komórek nowotworowych. Seniorzy mierzą się także ze zmniejszoną zdolnością do regeneracji tkanek, przez co osłabia się system odpornościowy organizmu. Z tego powodu szczególnie istotna jest prawidłowa suplementacja, aktywny tryb życia i zbilansowana dieta.
Zdjęcie wyróżniające: Freepik