Kwasy tłuszczowe Omega-3, Omega-6 oraz Omega-9 są określane mianem „zdrowych tłuszczy”, które są konieczne do prawidłowej pracy organizmu. W przeciwieństwie do niezdrowych tłuszczy nasyconych, charakteryzują się niezwykle pozytywnym działaniem. Chronią układ nerwowy i serce, regulują ciśnienie tętnicze, wpływają na odporność organizmu oraz w pozytywny sposób oddziałują na wzrok. Niestety, nie jesteśmy w stanie sami ich wytworzyć. Co jeszcze warto wiedzieć na ich temat?
Do kategorii, jaką są kwasy Omega-3 zaliczają się między innymi: ALA (kwas alfa linolenowy; to silny oksydant, który skutecznie spowalnia proces starzenia się organizmu), EPA (kwas eikozapentaenowy; odgrywa kluczową rolę, jeżeli chodzi o pracę układu sercowo-naczyniowego) i DHA (kwas dokozaheksaenowy; składnik budulcowy tkanki nerwowej; odgrywa szczególnie istotną rolę podczas życia płodowego i we wczesnym dzieciństwie).
Jakie funkcje pełnią kwasy Omega-3? Normalizują ciśnienie, działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo, redukują stężenie trójglicerydów we krwi, hamując ich syntezę w jelitach i wątrobie, chronią przed otyłością, hamują rozwój choroby wieńcowej i choroby niedokrwiennej serca, wpływają korzystnie na skórę, mają działanie przeciwdepresyjne, chronią przed wadami wzroku i zwyrodnieniem plamki żółtej, działają przeciwmiażdżycowo, mają działanie przeciwalergiczne oraz wspomagają pracę mózgu, poprawiając jego ukrwienie i chroniąc przed demencją.
Właściwa podaż kwasów Omega-3 jest kluczowa już na etapie życia płodowego i w pierwszych latach życia dziecka. Ich niedobór w czasie ciąży może skutkować różnymi zaburzeniami w układzie nerwowym, retinopatią noworodkową czy przedwczesnym porodem. Niezwykle ważna jest rola kwasów Omega-3 we wspieraniu dziecięcej odporności. Zawarty w nich EPA skutecznie hamuje proces powstawania substancji prozapalnych, chroniąc dziecięcy organizm przed różnego rodzaju chorobami.
U osób dorosłych niedobór kwasów Omega-3 skutkować może depresją, napadami agresji oraz problemami z koncentracją i pamięcią. O ich przyjmowaniu pamiętać powinni w szczególności diabetycy, palacze, osoby otyłe oraz z nadciśnieniem.
Dobrymi źródłami kwasów Omega-3 są między innymi: tłuste ryby morskie, takie jak śledź, łosoś, makrela, pstrąg czy tuńczyk, orzechy włoskie, migdały, olej lniany, rzepakowy, sojowy arachidowy, z orzechów włoskich oraz z zarodków pszennych.
Kluczowymi dla ludzkiego organizmu kwasami Omega-6 są: LA (kwas linolowy; to silny antyoksydant, który chroni przed otyłością, hamuje rozwój nowotworów i zabezpiecza przed powstawaniem powikłań w przypadku cukrzycy), GLA (kwas gamma-linolenowy; w korzystny sposób wpływa on na kondycję skóry) oraz ARA (kwas arachidonowy; jest on budulcem błon komórkowych i wpływa na regulację kurczliwości naczyń krwionośnych).
Kwasy Omega-6 mają właściwości przeciwzapalne, stabilizują ciśnienie tętnicze, mocno redukują poziom złego cholesterolu, chronią przed udarem mózgu i zawałem serca, łagodzą objawy chorób autoimmunologicznych, wspomagają leczenie neuropatii cukrzycowej oraz pomagają utrzymać włosy, skórę i paznokcie w dobrej kondycji.
Najlepszymi źródłami kwasów Omega-6 są: olej słonecznikowy, kokosowy, arachidowy, rzepakowy, sojowy, kukurydziany oraz z pestek winogron, oliwa, awokado, migdały, sezam, orzechy ziemne.
Omega-9 jest kwasem jednonienasyconym. Do NNKT jest on zaliczany warunkowo, co związane jest z tym, że nasz organizm jest w stanie go samodzielnie syntetyzować – pod warunkiem odpowiednio wysokiej podaży kwasów Omega-3 i Omega-6.
Kwasy Omega-9 redukują poziom złego cholesterolu i podnoszą dobrego, redukują poziom trójglicerydów oraz spowalniają proces starzenia się skóry. Głównymi ich źródłami są: siemię lniane, migdały, awokado, pistacje, orzechy ziemne, olej rzepakowy, słonecznikowy, z orzechów ziemnych, migdałów i awokado.
Foto wyróżniające: Pixabay