Lato to czas obfitujący w różnorodne owoce. Większość z nich można zakupić z naturalnych hodowli – właśnie one mają najbardziej korzystny wpływ na organizm dorosłych i dzieci.

Truskawki

Sezon na truskawki rozpoczyna się już w czerwcu, a ich ceny regularnie spadają wraz z wzrostem częstotliwości słonecznej pogody. Truskawki to jedne z owoców, które w swoim składzie mają duże ilości witaminy A, B, C, kwasu foliowego, żelaza, fosforu, magnezu czy potasu.

Owoce te mają silne działanie antyoksydacyjne, łagodzą stany zapalne, obniżają ciśnienie krwi oraz wspierają prawidłową pracę układu odpornościowego. Według badań regularnie jedzone truskawki zmniejszają również ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych oraz chorób serca.

Arbuz

Niskokaloryczny owoc zawiera w sobie bardzo duże ilości wody. W 100 gramach arbuza wartość kaloryczna wynosi jedynie 37 kalorii, co sprzyja zwłaszcza osobom dbającym o prawidłową wagę. Arbuz to bogate źródło przeciwutleniaczy, witaminy A, potasu, magnezu oraz cytruliny.

Częste spożycie kawonu poprawia także pracę układu sercowo-naczyniowego, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, miażdżycy czy udaru mózgu. Napój na bazie arbuza lub świeży owoc to sprawdzony sposób na dostarczenie organizmowi dużej ilości wody oraz uniknięcie odwodnienia w upalne dni.

Czereśnie

Jeśli szukasz owoców, które powstrzymują negatywne działanie wolnych rodników, to czereśnie są idealnym rozwiązaniem. Dzięki swojemu działaniu spowalniają proces starzenia się skóry, oczyszczają organizm z toksyn i neutralizują szkodliwe produkty procesu przemiany materii, poprawiając metabolizm organizmu.

Zawarty w czereśniach potas usuwa z organizmu nadmiar soli, który negatywnie wpływa na pracę nerek i układu krążeniowego. W składzie owoców można także znaleźć liczne witaminy, flawonoidy, mangan, kwasy organiczne oraz błonnik.

Czereśnie to jedne ze świeżych owoców, które długo zalegają w żołądku, dlatego nie powinno się ich jeść na noc oraz przy dolegliwościach związanych z wrzodami żołądka czy zaburzeniami układu trawiennego.

Poziomki

Te niepozorne owoce są bogatym źródłem witaminy C, K i B, potasu oraz zdrowego błonnika. W składzie poziomek można znaleźć jeszcze magnez, wapń, żelazo, a nawet przeciwutleniacze hamujące działanie wolnych rodników.

Jedzenie poziomek to jeden ze skutecznych sposób na poprawę odporności, poprawę przemiany materii, a także usuwanie z organizmu szkodliwych substancji. W naturalnej medycynie wyciągu z poziomek używa się jako delikatnego środka przeczyszczającego oraz lek na wysoką gorączkę. Poziomki to też świetny kosmetyk, który wybiela piegi, nawilża i odżywia skórę oraz zmniejsza zaczerwienienia.

Winogrona

Z dostępnych na rynku odmian najbardziej korzystne dla zdrowia są winogrona ciemnofioletowe. To właśnie w ich składzie znajduje się najwięcej żelaza i flawonoidów, obniżających poziom cholesterolu, a także regulujących prawidłowe ciśnienie krwi.

Choć świeże owoce mają wysoki poziom zawartości kalorii, węglowodanów i cukru, to dzięki zawartemu w sobie resweratrolu mogą stanowić dietetyczną przekąskę w diecie odchudzającej. Przeprowadzone badania wykazały również, że sok z ciemnych winogron pozytywnie wpływa na zmniejszenie lepkości krwi, co może być wyjątkowo interesujące dla osób zmagających się z chorobami układu krążenia.

Agrest

Sezonowy owoc to jedne z najskuteczniejszych domowych sposobów na zatwardzenie. Dzięki właściwościom moczopędnym świetnie działa na układ moczowy i nerki, a także oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji, przyspieszając przemianę materii.

Agrest jest bogatym źródłem żelaza, witaminy C i pektyn. W jego składzie znajduje się także potas, fosfor, sód, magnez oraz wapń. Dzięki swojemu składowi agrest stymuluje układ nerwowy organizmu, co sprawia, że jest dobrym sposobem na złagodzenie uczucia stresu.

Foto wyróżniające: Freepik

Napisz komentarz