Naukę prawidłowego odżywiania i utrzymywania zdrowych nawyków żywieniowych dziecko wynosi z domu. Warto więc zwrócić uwagę na skład codziennych posiłków i uświadomić malucha, jakie produkty dobrze wpływają na jego organizm.
Pierwszym krokiem do nauki zdrowego żywienia jest wspólna wizyta w sklepie. Wspólne zakupy mogą przybrać formę zabawy edukacyjnej, która rozwinie zainteresowanie dziecka oraz pokaże mu, że jego indywidualne preferencje żywieniowe są respektowane. Wybór konkretnych produktów może odbywać się w postaci zgadywanek, wyliczanek lub kreatywnych wyzwań. Analiza wspólnie wybranej zawartości koszyka pomoże wyjaśnić dziecku, które produkty są zdrowe dla jego organizmu i dlaczego to właśnie one trafiają na jego talerz. Dziecko ma okazję dowiedzieć się, z jakiego powodu w jego menu znajdują się płatki owsiane i świeże owoce, a nie słodzone, sztuczne płatki czekoladowe, albo dlaczego lepiej zjeść jogurt naturalny, niż ten słodzony niezdrowymi składnikami. Zaangażowanie malucha do pomocy w zakupach i wspólnego podejmowania decyzji o najbliższych posiłkach wykształci w nim zdrowe nawyki, samodzielność oraz zainteresowanie tematem żywności.
Rodzinne przygotowywanie posiłków to nie tylko dobra okazja do zabawy i spędzenia czasu z dzieckiem, ale także idealny moment na pokazanie procesu powstawania każdego z dań. Pomagając rodzicom w kuchni, dziecko dowiaduje się jakich zdrowych produktów używa się do przyrządzenia jego ulubionych potraw. Mitem jest, że dzieci w kuchni to większy kłopot niż pożytek. Wspólne gotowanie rozwija umiejętności manualne dziecka, buduje jego pozycję w rodzinie i uczy nawyków zdrowego odżywiania. Podczas przyrządzania posiłków dzieci mogą samodzielnie decydować o jego wyglądzie, co pozytywnie wpływa także na ich umiejętność kreatywnego myślenia. Kulinarny świat jest bogaty w smaki, kolory i kształty, dlatego może być tak interesujący dla młodego człowieka. Samodzielnie przygotowany posiłek smakuje lepiej, gdyż dziecko dostrzega realne efekty swojej pracy.
Rozmowy na temat jedzenia, to świetny sposób na edukację i dyskusję z dzieckiem. Nie można zakładać, że maluch sam z siebie zrozumie, dlaczego zdrowy tryb odżywiania jest dla niego korzystny i będzie dla niego najlepszy. Budowanie świadomego podejścia do kwestii żywienia, indywidualne preferencje i realny wpływ na przygotowywane posiłki pozytywnie wpłyną na zachowanie dziecka. Istotnym aspektem jest także pytanie dziecka o jego ulubione dania czy smak konkretnych potraw. Konwersacja dotycząca tak istotnego elementu życia codziennego całej rodziny pozwoli na wykształcenie w dziecku chęci próbowania nowych smaków i zainteresowania go produktami, które pojawiają się na jego talerzu. Rodzinna rozmowa dotycząca jedzenia powinna być tak samo naturalna jak tłumaczenie zasad zachowania w miejscach publicznych, potrzeby edukacji, czy zachęcania do rozwijania hobby.
Przygotowując jadłospis dla całej rodziny, warto czerpać inspiracje z kuchni z całego świata. Świetnie sprawdzają się także produkty sezonowe. Niektóre produkty, na przykład warzywa, można przygotować na wiele sposobów. Warto pokazać dziecku, że różnorodność w kuchni to nie tylko różne dania, rzadko spotykane produkty, czy nowe potrawy, ale także te same, ulubione smaki w różnych odsłonach. Dzięki temu dziecko zobaczy, że gotowanie nie jest nudne, a wręcz przeciwnie, sprawia wiele radości i pozwala odkrywać nowe sposoby przyrządzania dobrze znanych potraw. Regularne poszerzanie menu z pewnością wzbudzi ciekawość dziecka i sprawi, że codzienny proces gotowania dla całej rodziny stanie się przygodą, a nie żmudnym obowiązkiem.
Foto wyróżniające: Freepik