Proste przepisy, które pomogą Ci włączyć więcej warzyw do jadłospisu!
Odżywianie
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Proste przepisy, które pomogą Ci włączyć więcej warzyw do jadłospisu!

Artykuł sponsorowany

O tym, że w codziennej diecie powinno znajdować się dużo warzyw i owoców nie trzeba nikomu mówić. Jak je włączyć do jadłospisu?

Chcąc zachować zdrowie należy każdego dnia jeść dużo warzyw i owoców. Mają mnóstwo witamin i składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego rozwoju organizmu. Warto pamiętać, by kupować je w sprawdzonych miejscach. Dobrym rozwiązaniem jest sklep spożywczy online. Wówczas można na bieżąco zamawiać świeże produkty bez wychodzenia z domu.

Sałatka szefa

Sałatka szefa świetnie smakuje jedzona samodzielnie oraz jako dodatek do wykwintnych dań. Do przygotowania jej potrzebne będą: 

  • sałata lodowa,
  • 1 grillowana pierś z kurczaka,
  • 100 g żółtego sera,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 czerwona cebula,
  • pół świeżego ogórka,
  • 3 łyżki majonezu, 
  • sos sałatkowy czosnkowy,
  • 4 łyżki ketchupu.

Sałatę rwiemy na niewielkie kawałki, warzywa kroimy w słupki, ser w słupki lub kostkę. W drugiej misce mieszamy ketchup, majonez i sos sałatkowy. Wszystko razem mieszamy. Na wierzchu układamy pokrojoną pierś z kurczaka. 

Sałatka szwedzka

Warto jesienią zrobić też przetwory w słoikach, by móc zajadać się nimi w chłodne wieczory lub dodawać do obiadów lub kanapek na śniadanie. Doskonałą propozycją jest sałatka szwedzka. Do jej przygotowania potrzebujemy: 

  • 3 kg ogórków, 
  • 2 l wody,
  • około pół łyżeczki pieprzu,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • łyżeczkę gorczycy, 
  • około 5 szkl. wody
  • 3 szkl. octu 10%
  • 3 szkl. cukru,

Ogórki kroimy w plastry średniej grubości, zalewamy wodą i solą. Odstawiamy na kilka godzin, odsączamy i wkładamy do słoików. Do każdego z nich dodajemy przyprawy. Następnie trzeba przygotować zalewę. Należy zagotować wodę z cukrem oraz octem i zalać nią ogórki. Na koniec zakręcamy słoiki i wstawiamy do gorącej wody. Gotujemy od 12 do 15 minut. 

Osoby, które nie mają czasu, by samodzielnie zrobić ogórki, mogą je kupić w dobrych sklepach. Należy jednak zwracać uwagę na skład, nie powinno być w niej żadnych substancji konserwujących i chemicznych dodatków. 

Panne z groszkiem cukrowym i marchewką

Groszek cukrowy zawsze dobrze smakuje. Można go jeść na ciepło, zimno i na surowo. Świetnie smakuje z makaronem. Warto użyć go do zrobienia na obiad penne z groszkiem cukrowym oraz marchwią. W tym celu potrzeba:

– 400 g makaronu penne,

– 250 groszku cukrowego,

  • 3 małe ząbki czosnku,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 marchewki, 
  • pół szkl. wody,
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2-3 szczypty papryki ostrej,
  • trochę parmezanu do posypania.

Rozgrzewamy oliwę, kroimy cebulę w piórka, a czosnek w plasterki. Wszystko wrzucamy na patelnię, dodajemy paprykę i sól. Smażymy około 5 min. Dodajemy pokrojoną w plastry marchew i nadal smażymy. Groszek kroimy na pół i dodajemy na patelnię. Dolewamy wodę i smażymy przez około 20 minut. W tym czasie gotujemy makaron tak, by był al dente. Dodajemy go do warzyw i jeszcze chwilę smażymy. Układamy na talerzu i posypujemy startym parmezanem.

Fot.: Maarten Van Den Heuvel/pexels.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Z adrenaliną od najmłodszych lat – ekstremalne sporty dla dzieci
Z adrenaliną od najmłodszych lat – ekstremalne sporty dla dzieci
Sporty ekstremalne mogą być bezpieczne nawet dla dzieci! Sprawdź, z czego może skorzystać Twoja pociecha.
Dlaczego warto zainwestować w rower elektryczny?
Dlaczego warto zainwestować w rower elektryczny?
Na co warto zwrócić szczególną uwagę? 
Sport Wszystkich Dzieci 2021: Aż 195 projektów z dofinansowaniem!
Sport Wszystkich Dzieci 2021: Aż 195 projektów z dofinansowaniem!
Aktywność fizyczna dzieci od jakiegoś czasu regularnie wystawiana jest na próby, w związku z czym rodziców i ich pociechy z […]
Ostatnie wpisy