Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Olej z kryla zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i wiele antyoksydantów. Dzięki nim i kilku innym składnikom aktywnym o silnym działaniu, wydaje się być dobrym kandydatem do wspomagania odporności przed zimą.
Oleje z ryb to skarbnica dobroczynnych dla organizmu składników. Od lat sięgamy z tego powodu np. po tran z wątroby dorsza. Obecnie rozkwit popularności przeżywa także olej z kryla, na który decyduje się coraz więcej osób.
Dlaczego w ogóle warto pomyśleć o suplementacji oleju z ryb? Podstawowym powodem jest zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które są kluczowe dla funkcjonowania organizmu, w tym dla sprawnie działającego układu immunologicznego. W przypadku niedoborów kwasów omega-3, możemy częściej chorować i odczuwać wiele dolegliwości związanych ze spadkiem odporności.
A o niedobory nie jest trudno – organizm człowieka nie wytwarza samodzielnie NNKT, dlatego szczególnie ważne jest ich dostarczanie wraz z pożywieniem, jedząc często ryby morskie i skorupiaki. Niewielu z nas spożywa jednak tego typu produkty w wystarczających ilościach do pokrycia dziennego zapotrzebowania, dlatego zasadne wydaje się rozpoczęcie dobrej jakości suplementacji oleju z ryb.
Ze względu na rosnącą popularność i szereg cennych właściwości, przyjrzymy się dokładniej olejowi z kryla, który może być idealnym wsparciem odporności w okresie jesienno-zimowym.
Kryl to skorupiak zamieszkujący wszystkie oceany świata. Najpopularniejszy jest jednak kryl antarktyczny, który żyje w krystalicznie czystych wodach Antarktyki i to z niego najczęściej wytwarza się olej. Taki suplement jest bardzo cenny dla zdrowia człowieka, gdyż stanowi doskonałe źródło kwasów omega-3 (DHA i EPA) w możliwie najlepszej jakości. Olej z kryla antarktycznego charakteryzuje się wysoką przyswajalnością NNKT. Poza tym zawiera astaksantynę – silny przeciwutleniacz, który wspomaga układ odpornościowy w walce z wolnymi rodnikami i patogenami. Tym samym olej z kryla jest na podium olejów z ryb stosowanych na wzmocnienie odporności.
Zgodnie z najnowszymi wytycznymi WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) należy spożywać dziennie min. 300-600 mg kwasów omega-3 na dobę, w tym 250 mg sumy kwasów DHA i EPA. Aby uzyskać korzystne efekty dla wsparcia odporności w okresie zwiększonego ryzyka zachorowania oraz podczas infekcji, warto stosować każdego dnia 1-2 kapsułki z olejem z kryla (o zawartości od 110 do 320 mg kwasów omega, w tym 100-180 mg kwasu EPA oraz 55-110 mg kwasu DHA). Kapsułkę należy przyjmować podczas posiłku.
Aby suplementacja była skuteczna, wybierz olej z kryla, który zawiera np. 200 mg kwasów omega-3. Istotne jest także zwrócenie uwagi, czy suplement jest przebadany pod kątem mikrobiologicznym i jakościowym – powinien być wolny od zanieczyszczeń, m.in. metalami ciężkimi. Poza kwasami NNKT w składzie suplementu powinna widnieć informacja o zawartości astaksantyny. Przykładowe produkty znajdziemy pod adresem: https://ostrovit.com/pl/menu/olej-z-kryla-18959.html
Fot.: materiał prasowy Klienta