Artykuł sponsorowany
Organizm człowieka, aby funkcjonować prawidłowo, potrzebuje nie tylko makroelementów takich jak białko, węglowodany i tłuszcze, ale także mikroelementów, czyli witamin i minerałów. Szczególnie ważne w tym zestawieniu są właśnie witaminy. Podpowiadamy, jaką dokładnie rolę odgrywają one naszym organizmie.
Nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje nie tylko podstawowych składników odżywczych, ale także witamin. Dowiedz się, jaką rolę odgrywają one w funkcjonowaniu organizmu.
Zacznijmy od tego, czym tak naprawdę są witaminy. Według definicji są biokatalizatory procesów metabolicznych w komórkach. Oznacza to więc, że nie pełnią one w organizmie funkcji odżywczych ani energetycznych, ale regulują jego działanie. W dużym skrócie można więc powiedzieć, że bez witamin niemożliwa byłaby harmonijna praca całego organizmu. Ich źródłem jest w dużej mierze pożywienie, w szczególności warzywa i owoce, ale zdarzają się także wyjątki, na przykład witamina D pozyskiwana z przebywania na słońcu. Warto także wspomnieć, że witaminy często powinny być suplementowane, ponieważ w danym regionie lub o danej porze roku pożywienie nie posiada ich wystarczająco dużo.
Mimo że witamin jest naprawdę sporo, to możemy wśród nich wyróżnić kilka najważniejszych dla naszego organizmu. Poznaj ich działanie oraz dowiedz się, w jakich produktach spożywczych je znajdziesz.
Witamina A jest szczególnie ważna, ponieważ odpowiedzialna jest między innymi za prawidłowe widzenie. Poza tym wzmacnia błony śluzowe nosa, gardła, jelit i płuc, dzięki czemu zwiększa odporność na zakażenia. Gdzie ją znaleźć? Przede wszystkim produktach pochodzenia roślinnego, szczególnie w pomarańczowych, zielonych i czerwonych warzywach, na przykład w marchewce, szpinaku czy czerwonej papryce. Inne produkty bogate w witaminę A to także żółtka jaj, pełne mleko oraz jego przetwory.
Równie ważna jest witamina B, która odpowiedzialna jest za funkcjonowanie układu nerwowego, wytwarzanie czerwonych krwinek, a także utrzymanie w dobrej kondycji skóry i błon śluzowych. Dlatego też ważne jest, aby w diecie znalazły się produkty bogate w witaminę B takie jak natka pietruszki, brokuły, brukselka, warzywa kapustne, groch, fasola, razowe pieczywo, pomarańcze i jaja.
Witamina C jest kojarzona głównie ze zwiększaniem odporność, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. Jednak do jej zadań należy nie tylko ochrona przed przeziębieniami, ale także wzmacnianie dziąseł i zębów, ograniczanie rozwoju bakterii, wywołujących próchnicę zębów, ułatwienie przyswajania żelaza oraz utrzymanie prawidłowego stanu tkanki łącznej. Ponadto witamina ta pomaga na szybsze zrastanie się ran. Aby zadbać o prawidłowy jej poziom w Twoim organizmie, w Twojej diecie powinno znaleźć się sporo czerwonej papryki, cytrusów, porzeczki oraz natki pietruszki.
Bardzo istotną rolę w organizmie odgrywa także witamina D, która podnosi odporność i chroni przed infekcjami układu oddechowego, a także wspomaga kości i stawy. Możesz ja znaleźć przede wszystkim w pełnym mleku, żółtkach jaj, maśle, olejach roślinnych i tłuszczach zwierzęcych, grzybach i drożdżach.
Zdj. główne: Raimond Klavins/unsplash.com