Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Śniadanie najmłodszych nie musi ograniczać się tylko do kaszki czy prostych kanapek. Istnieje mnóstwo przepysznych potraw, które są łatwe w przygotowaniu, a Twoje dzieci z pewnością je pokochają.
Przejście na pełne posiłki może być trudnym czasem dla rodziców i dzieci, zwłaszcza jeśli chodzi o wymyślenie ciekawych i smacznych przepisów, których przygotowanie nie zajmuje godzin. Poniższe przepisy są idealne dla zapracowanych rodziców. Wystarczy wrzucić składniki do miski i piec w piekarniku lub na patelni.
Możesz dorzucić dowolne owoce i/lub orzechy, jakie chcesz. Truskawki, jabłka, banany, orzechy włoskie itp.
Składniki:
• 1 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej,
• 1 1/2 szklanki płatków owsianych (wypróbuj mieszanki dostępne na stronie https://onedaymore.pl/sklep/trio-smakow-dla-dzieciakow/),
• 2 łyżki siemienia lnianego w całości lub mielonego,
• 2 łyżki kiełków pszenicy,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
• 1/4 łyżeczki soli,
• 1/2 łyżeczki cynamonu,
• 1 szklanka niesłodzonego musu jabłkowego,
• 1/2 szklanki zwykłego greckiego jogurtu,
• 1 łyżka mleka,
• 1/2 szklanki nektaru z agawy,
• 2 łyżki oleju rzepakowego,
• 1 duże jajko, lekko ubite,
• 1 szklanka jagód (świeżych lub mrożonych).
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Możesz użyć zwykłych lub mini foremek do muffinek. Miniaturowe będą idealne dla maluchów. Spryskaj tłuszczem formę do muffinek, której będziesz używać lub posmaruj masłem.
W dużej misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, siemię lniane, kiełki pszenicy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. W średniej misce wymieszaj mus jabłkowy, jogurt, mleko, agawę, olej i jajko. Potem dodaj mieszankę z musu do suchych składników. Mieszaj, aż masa będzie wilgotna. Dodaj jagody. Wypełnij foremki na muffinki do 2/03 wysokości.
Piecz 16-18 minut duże babeczki, 11-12 minut wersję mini. Wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia na około 10 minut. Gdy babeczki lekko ostygną, wyjmij je z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Jedz na świeżo.
Słodka potrawa, którą pokocha każde dziecko. Dodatkowo nie jest zbyt trudna do wykonania.
Składniki:
• 3 jajka,
• 1 szklanka twarogu,
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
• 2 łyżki miodu lub agawy,
• 1/2 szklanki mąki,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 1/4 łyżeczki soli,
• masło, olej lub olej w sprayu.
Przygotowanie:
Umieść jajka, twaróg, ekstrakt i miód w misce i wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj suche składniki. Wsyp suchą mieszaninę do mokrej mieszanki i mieszaj aż do połączenia. Podgrzej dużą patelnię lub patelnię do naleśników na średnim ogniu, lekko posmaruj olejem lub masłem i wlej około 1 łyżki mieszanki na patelnię. Smaż przez 2 minuty z każdej strony lub do momentu, gdy naleśniki się zrumienią. Podaj z miodem, owocami, dżemem lub z innymi słodkimi dodatkami.
Lekki i super łatwy przepis na pobudzenie kubków smakowych Twojego dziecka. Porcja puszystych omletów z kremowym serem i bazylią będzie smacznym posiłkiem dla dzieci.
Składniki
• masło,
• 1 pomidor, bez nasion i pokrojony w kostkę,
• 1 średnie jajko, ubite,
• 1 łyżka mleka odtłuszczonego,
• 1 łyżka drobno startego parmezanu (jeśli wolisz, spróbuj innego twardego sera),
• 3 liście bazylii, posiekane (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Roztop masło na małej patelni, następnie dodaj pomidory i smaż przez minutę. W małej misce wymieszaj jajko, mleko, ser i bazylię (jeśli używasz). Wlej mieszaninę na patelnię i obracaj, Po ścięciu się omletu, co powinno zająć około 2 minut, odwróć i smaż przez kolejne 2 minuty. Po upieczeniu przełóż omlet na talerz i pokrój kawałki, które na kawałki.
Foto wyróżniające: Freepik