Artykuł sponsorowany
O tym, że w codziennej diecie powinno znajdować się dużo warzyw i owoców nie trzeba nikomu mówić. Jak je włączyć do jadłospisu?
Chcąc zachować zdrowie należy każdego dnia jeść dużo warzyw i owoców. Mają mnóstwo witamin i składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego rozwoju organizmu. Warto pamiętać, by kupować je w sprawdzonych miejscach. Dobrym rozwiązaniem jest sklep spożywczy online. Wówczas można na bieżąco zamawiać świeże produkty bez wychodzenia z domu.
Sałatka szefa
Sałatka szefa świetnie smakuje jedzona samodzielnie oraz jako dodatek do wykwintnych dań. Do przygotowania jej potrzebne będą:
- sałata lodowa,
- 1 grillowana pierś z kurczaka,
- 100 g żółtego sera,
- 1 papryka czerwona,
- 1 czerwona cebula,
- pół świeżego ogórka,
- 3 łyżki majonezu,
- sos sałatkowy czosnkowy,
- 4 łyżki ketchupu.
Sałatę rwiemy na niewielkie kawałki, warzywa kroimy w słupki, ser w słupki lub kostkę. W drugiej misce mieszamy ketchup, majonez i sos sałatkowy. Wszystko razem mieszamy. Na wierzchu układamy pokrojoną pierś z kurczaka.
Sałatka szwedzka
Warto jesienią zrobić też przetwory w słoikach, by móc zajadać się nimi w chłodne wieczory lub dodawać do obiadów lub kanapek na śniadanie. Doskonałą propozycją jest sałatka szwedzka. Do jej przygotowania potrzebujemy:
- 3 kg ogórków,
- 2 l wody,
- około pół łyżeczki pieprzu,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- łyżeczkę gorczycy,
- około 5 szkl. wody
- 3 szkl. octu 10%
- 3 szkl. cukru,
Ogórki kroimy w plastry średniej grubości, zalewamy wodą i solą. Odstawiamy na kilka godzin, odsączamy i wkładamy do słoików. Do każdego z nich dodajemy przyprawy. Następnie trzeba przygotować zalewę. Należy zagotować wodę z cukrem oraz octem i zalać nią ogórki. Na koniec zakręcamy słoiki i wstawiamy do gorącej wody. Gotujemy od 12 do 15 minut.
Osoby, które nie mają czasu, by samodzielnie zrobić ogórki, mogą je kupić w dobrych sklepach. Należy jednak zwracać uwagę na skład, nie powinno być w niej żadnych substancji konserwujących i chemicznych dodatków.
Panne z groszkiem cukrowym i marchewką
Groszek cukrowy zawsze dobrze smakuje. Można go jeść na ciepło, zimno i na surowo. Świetnie smakuje z makaronem. Warto użyć go do zrobienia na obiad penne z groszkiem cukrowym oraz marchwią. W tym celu potrzeba:
– 400 g makaronu penne,
– 250 groszku cukrowego,
- 3 małe ząbki czosnku,
- 1 średnia cebula,
- 2 marchewki,
- pół szkl. wody,
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki soli,
- 2-3 szczypty papryki ostrej,
- trochę parmezanu do posypania.
Rozgrzewamy oliwę, kroimy cebulę w piórka, a czosnek w plasterki. Wszystko wrzucamy na patelnię, dodajemy paprykę i sól. Smażymy około 5 min. Dodajemy pokrojoną w plastry marchew i nadal smażymy. Groszek kroimy na pół i dodajemy na patelnię. Dolewamy wodę i smażymy przez około 20 minut. W tym czasie gotujemy makaron tak, by był al dente. Dodajemy go do warzyw i jeszcze chwilę smażymy. Układamy na talerzu i posypujemy startym parmezanem.
Fot.: Maarten Van Den Heuvel/pexels.com