Problemem naszych czasów jest otyłość, z którą boryka się coraz więcej osób. Powodem jej pojawienia się jest wiele czynników – zwłaszcza brak aktywności fizycznej oraz niezdrowa dieta. Zajadanie się fast foodami i brak ruchu powoduje, że odkłada się nadmiar tkanki tłuszczowej. Warto zatem wprowadzić zdrowe przekąski, dzięki którym można podreperować kondycję swojego organizmu.

Zdrowa żywność – co to jest?

Definicja zdrowej żywności mówi, że jest to pożywienie, które jest naturalne, bez jakichkolwiek ulepszaczy i substancji konserwujących. Taką żywność produkuje się oczywiście sposobami tradycyjnymi, a więc musi ona pochodzić z upraw ekologicznych, na których nie wykorzystuje się żadnych nawozów i oprysków. Ponadto w trakcie produkcji nie są dodawane żadne sztuczne środki utrwalające i wydłużające przydatność produktów.

Dlaczego warto jeść zdrową żywność?

Problemem dla wielu osób mogą być ceny zdrowej żywności, ponieważ potrafią być nawet kilkukrotnie wyższe w porównaniu do standardowych produktów. Niemniej istnieje szereg zalet spożywania tego typu jedzenia i warto nawet w małym stopniu wprowadzić je do swojej diety, ponieważ można przyczynić się do wzmocnienia organizmu i poprawienia jego witalności.

Jakie jeszcze są zalety zdrowej żywności? Z pewnością znajduje się w niej zdecydowanie więcej zdrowych i wartościowych składników odżywczych niż w standardowych zamiennikach. Te z kolei mogą wywoływać reakcje alergiczne, ponieważ są wzbogacone masą konserwantów i ulepszaczy.

Zdrowa żywność:
•  zawiera mniej pestycydów,
•  jest świeższa,
•  wolna od GMO,
•  mleko oraz mięso z naturalnych gospodarstw zawiera więcej składników odżywczych.
 
Korzyści płynące z wyboru zdrowej żywności:
•  rolnictwo ekologiczne jest lepsze dla środowiska,
•  zwierzęta hodowlane nie przyjmują żadnych antybiotyków, hormonów i są karmione wartościową paszą,
•  lepsze samopoczucie i zdrowie dla nas samych.

Zdrowa żywność niesie ze sobą także korzyści finansowe, ponieważ pieniądze pozostają w obrocie w polskiej gospodarce. To oznacza, że większa ilość pieniędzy trafia do rolników zamiast na dystrybucję i marketing. Warto także nadmienić, że produkty pochodzenia naturalnego są transportowane do klienta zaraz po tym, jak dojrzeją.

Zdrowa żywność dla dzieci

Jeszcze kilka lat temu zdrowa żywność nie była tak popularna i łatwo dostępna również dla dzieci. Dziś na szczęście wszystko się zmienia i rodzice mogą częściej wybierać spośród wielu ekologicznych produktów. A powody do tego są różne. Jedni wybierają je ze względu na ochronę środowiska, natomiast drudzy chcą unikać szkodliwych pestycydów oraz konserwantów, które działają niekorzystnie na zdrowie wszystkich ludzi, a w szczególności dzieci.

Zdrowa żywność jest określana mianem eko lub bio. Jak już wcześniej wspomniano, jest znacznie droższa od standardowych produktów, również tych dedykowanych dla najmłodszych. Gotowe posiłki w słoiczkach, czy też przetarte owoce już z samej nazwy są bardziej zdrowe i pożywniejsze. Taka żywność ma także więcej wartości odżywczych, co w przypadku dzieci jest bardzo istotne.

Zdrowe przekąski, które możesz przygotować w domu

Zdrowa żywność wcale nie musi być nudna czy niesmaczna. Można bowiem spożywać ją na wiele sposobów. Miksowanie owoców z warzywami to standard, jednak trzeba wiedzieć, jak je łączyć. Wśród zdrowych przekąsek rekordy popularności biją chipsy lub frytki warzywne, które można przygotować z buraków, marchewki albo selera. Alternatywą dla nich mogą być słupki warzyw z dipami i humusem. Jeśli w lodówce mamy tylko owoce, możemy pokroić je w słupki, plastry lub kostkę – dzieci chętniej będą się nimi zajadać, niż owocami w całości.


Napisz komentarz